To αφορολόγητο των 800.000 € στη Γονική παροχή!

Η ΑΑΔΕ με αναλυτική της εγκύκλιο αναλύει το  καθεστώς για το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ, έτσι όπως ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2022, για τις γονικές παροχές και τις χρηματικές δωρεές.

Το αφορολόγητο όριο ισχύει μόνο για μία φορά, καθώς για κάθε επόμενη παροχή θα αφαιρείται το αφορολόγητο όριο που έχει εφαρμοστεί στην πρώτη παροχή.

Τα παρακάτω είναι μια, μη εξαντλητική αναφορά, σε βασικά πράγματα τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι φορολογούμενοι για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με την θλιβερή πραγματικότητα της επιβολή πρόσθετων φόρων.

1) Το αφορολόγητο όριο δεν εφαρμόζεται κάθε φορά που πραγματοποιείται μια γονική παροχή. Στις γονικές παροχές και δωρεές συνυπολογίζονται οι γονικές παροχές και δωρεές μεταξύ των ιδίων προσώπων που έχουν γίνει από την 1-10-2021 και ο φόρος υπολογίζεται μετά την αφαίρεση συνολικά (εφάπαξ) 800.000 ευρώ γι’ αυτές.

2) Το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά γονικές παροχές και δωρεές κινητής και ακίνητης περιουσίας ,όπως και απαιτήσεων με δωρεοδόχους μόνο τα πρόσωπα της Α’ κατηγορίας (σύζυγο, μέρος συμφώνου συμβίωσης, τέκνα, εγγόνια και γονείς). Οι χρηματικές γονικές παροχές και οι χρηματικές δωρεές με δωρεοδόχους πρόσωπα της Α’ κατηγορίας διενεργούνται αποκλειστικά με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

*Χρηματικές γονικές παροχές με μετρητά, φορολογούνται με αυτοτελή συντελεστή 10%, χωρίς αφορολόγητο όριο.

3) Σε περίπτωση που το σχετικό δικαιολογητικό για το αφορολόγητο προσκομισθεί μεταγενέστερα και διαπιστωθεί ότι το δικαιολογητικό με το οποίο αποδεικνύεται η μεταφορά του χρηματικού ποσού πράγματι έχει ημερομηνία προγενέστερη της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης, ακυρώνεται ή τροποποιείται η πράξη προσδιορισμού φόρου και ο φόρος υπολογίζεται με βάση το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ καθώς θεωρείται νέα γονική παροχή/δωρεά. Η προθεσμία της υποβολής της δήλωσης είναι εξάμηνη και δεν συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.

4) Το πόθεν έσχες του δωρητή ελέγχεται κατά τον έλεγχο της δήλωσης. Η δυνατότητα του γονέα/δωρητή να πραγματοποιήσει χρηματική γονική παροχή/δωρεά προς το τέκνο/δωρεοδόχο δεν ελέγχεται κατά το στάδιο της υποβολής της δήλωσης. Δηλαδή δεν υπάρχει υποχρέωση συνυποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος παρελθόντων ετών κ.λπ..

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η μεταφορά χρηματικού ποσού μέσω τραπεζών αφορά και λογαριασμούς σε τράπεζες στο εξωτερικό. Σε περίπτωση προσκόμισης δικαιολογητικού εγγράφου δεν είναι απαραίτητη η μετάφραση του στην ελληνική.

Επίσης σύμφωνα με την εγκύκλιο :

  • Οι εφορίες θα προχωρήσουν σε διαγραφή του φόρου 10% που επιβλήθηκε σε χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές που διενεργήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2021 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2022 με ανάληψη χρημάτων από τραπεζικό λογαριασμό και κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμό του δωρεοδόχου εντός 3 ημερών.
  • Οι διαδοχικές δωρεές θα περάσουν από έλεγχο με βάση το χρονικό διάστημα που πραγματοποιήθηκαν και με χρονικό όριο τους 6 μήνες Πιο συγκεκριμένα αφορά περιπτώσεις που ο γονέας μπορεί να λειτούργησε ως ενδιάμεσος για τη μεταφορά χρημάτων από τον έναν αδελφό στον άλλο, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο.

Αχιλλέας Καραπατάκης – Εξωτερικός Συνεργάτης

Δικηγόρος, LLM, Διαμεσολαβητής

×